فهرست مطالب
کاغذ حرارتی به عنوان یکی از ملزومات مهم در صنایع چاپ و نمایشگرهای حرارتی، نقش بسیار بزرگی ایفا میکند. این نوع کاغذ با ویژگیها و خصوصیات خاص خود، به عنوان یکی از ابزارهای مهم در انتقال تصاویر و متون به وسیله حرارت، در انواع مختلفی از صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. این ابزار معمولاً در فیش پرینترها، دستگاههای پوز و عابر بانک، ترموفاکسها، دستگاههای خدمات رستورانی، بلیطسازی، و بسیاری دیگر از اماکن کاربرد دارد.
اما برای درک بهتر نقش و اهمیت کاغذ حرارتی در این صنایع، ضروری است که با مشخصات فنی و فیزیکی آن آشنا شویم. مشخصات فنی کاغذ حرارتی شامل ویژگیهایی مانند ضخامت، وزن، پایداری در مقابل حرارت و رطوبت، و قابلیت چاپ میشود. این ویژگیها تاثیر بسزایی در کارایی و عملکرد کاغذ حرارتی دارند.
در این گزارش، ما به بررسی دقیقتر مشخصات فنی و فیزیکی کاغذ حرارتی میپردازیم. به بررسی مواد اولیه استفاده شده در تولید این کاغذ، به ویژگیهای ساختاری آن، و به عواملی که بر کیفیت و کارایی کاغذ حرارتی تاثیر میگذارند، پرداخته و نکات مهمی را برای انتخاب و استفاده بهینه از این نوع کاغذ ارائه میدهیم.
با آشنایی عمیقتر با مشخصات فنی و فیزیکی کاغذ حرارتی، امیدواریم که خوانندگان بهترین انتخابها را در مورد استفاده از این نوع کاغذ در صنایع مختلف داشته باشند و بتوانند به بهبود در عملکرد و کارایی دستگاهها و فرآیندهای خود دست یابند.
1. مشخصات فنی
• ویژگیهای پایه
- گرماژ (Grammage)
- ضخامت (Thickness)
- رطوبت (Moisture)
- تراکم (Density)
• ویژگیهای مقاومتی
- استحکام کششی ( Tensile)
- مقاومت پارگی (Tearing Strength)
- ازدیاد طول (Elongation)
• ویژگیهای سطح
- روشنایی (Brightness)
- کدر بودن (Opacity)
- سفیدی (Whiteness)
- صافی/ زبری (Smoothness/ Roughness)
- استحکام سطح (Surface Strength)
• ویژگیهای جذبی
- خواص ضد آبی
(Water Resistance) - خواص ضد روغن
(Oil Resistance) - سازگاری چاپ با جوهر (Printing Ink Compatibility)
• سایر ویژگیها
- پایداری تصویر
(Image Stability) - چگالی تصویر
(Image Density) - حساسیت استاتیکی
(Static Sensitivity) - حساسیت پویا
(Dynamic Sensitivity)
- گرماژ
(Grammage) :
وزن کاغذ بر حسب گرم بر متر مربع
- ضخامت
(Thickness) :
فاصله بین دو سطح ورق کاغذ بر حسب هزارم میلی متر (μm) اندازهگیری میشود.
- رطوبت
(Moisture) :
میزان رطوبت با رطوبت نسبی (RH) اندازه گیری می شود و بیشتر کاغذها به گونه ای طراحی شده اند که در دمای 72 درجه فارنهایت در 45-55٪ RH پایدار باشند. به طور معمول، تولیدکنندگان کاغذ را با رطوبت مطلق بین 4 تا 8 درصد تولید میکنند، به این معنی که آب 4 تا 8 درصد وزن کل کاغذ را تشکیل میدهد.
- تراکم
(Density) :
میزان فشرده بودن کاغذ را که بر حسب کیلوگرم بر متر مکعب (کیلوگرم بر متر مکعب) اندازهگیری میشود، توضیح میدهد.
Density (kg/m3)= ( grammage (g/m2)x 100 ) / ( thickness (μm) )
- استحکام کششی
(Tensile)
یک ماده حداکثر کشش مکانیکی است که قبل از ترک خوردن میتواند تحمل کند. بر حسب N/mm² یاMPa داده می شود.
- مقاومت پارگی
(Tearing strength)
یک ماده که مقاومت کششی در هنگام شکست نیز نامیده می شود، تنش کششی مکانیکی در لحظه پارگی است و همچنین بر حسب N/mm² یا MPa داده میشود.
از آنجایی که حداکثر تنش کششی و تنش کششی در لحظه گسیختگی معمولاً برای الاستومرها یکسان هستند، این دو اصطلاح اغلب به صورت مترادف استفاده می شوند.
- ازدیاد طول
(Elongation)
در هنگام شکست مقدار مشخصه ای است که حداکثر درصد کشیدگی را که یک نمونه کششی در لحظه شکست تجربه می کند را توصیف می کند. بنابراین تغییر شکل یک ماده تحت بار کششی را توصیف میکند.
- روشنایی
(Brightness):
مقدار بازتاب یک طول موج مشخص از نور آبی را اندازهگیری میکند. روشنایی در مقیاس 0 تا 100 اندازه گیری می شود – هر چه این عدد بیشتر باشد، کاغذ روشن تر است. به عبارت دیگر، کاغذ روشن 95 نور بیشتری را نسبت به کاغذ روشن 85 منعکس میکند، بنابراین روشن تر به نظر می رسد.
- کدر بودن
(Opacity):
معیاری از توانایی کاغذ در جلوگیری از عبور نور از ورق است. کدری کاغذ تعیین می کند که آیا متن یا گرافیک از طرف مقابل کاغذ قابل مشاهده است یا خیر.
- سفیدی
(Whiteness) :
این مشخصه مربوط به اندازه گیری تمام نور مرئی است که از سطح یک ورق کاغذ منعکس می شود یعنی ترکیبی از تمام طول موج های نور سفید است، از این رو این نام را به خود اختصاص داده است. از آنجایی که این پارامتر، نور سفید بازتاب شده از سطح کاغذ را محاسبه می کند، تعیین میزان سفیدی کاغذ در چشم انسان نسبت به درجه روشنایی را بیان می کند . سفیدی روی رنگ یک تصویر چاپ شده تأثیر می گذارد. سفیدی در مقیاس 1-100٪ اندازه گیری می شود. به طور کلی انتخاب سفیدتر/سفیدترین کاغذ حداقل در شرایط نوری آزمایشی بسیار ساده است. هنگام ارزیابی بصری سفیدی باید هرگونه پوشش براق را در نظر گرفت، زیرا ظاهر کاغذ با این سطح بازتابنده اضافه شده تغییر میکند.
- صافی/ زبری
(Smoothness/roughness)
تست صافی و تست زبری سطح به شما کمک می کند تا بفهمید که آیا یک سطح برای یک هدف خاص مناسب است یا خیر. این تستهای مهم، زبری سطح موادی را که برای ساخت محصولات خود استفاده می کنید نشان می دهد که نقش مهمی در دوام و عملکرد آنها دارد.
- استحکام سطح
(Surface strength)
در این زمینه به معنای توانایی سطح کاغذ برای مقاومت در برابر نیروهای کششی است، بنابراین از لایه برداری یا برداشتن سطح چاپ شده یا هر دو جلوگیری می کند. روش آزمایشی رایج برای ارزیابی استحکام سطح، تست چاپ پذیری IGT است.
- مقاومت در برابر آب
(Water Resistance):برخی از انواع کاغذهای حرارتی دارای پوشش مقاوم در برابر آب هستند. این پوشش به محافظت از کاغذ در برابر رطوبت، نفوذ و جذب آب کمک می کند و نگرانی آن را برای کاربردهایی که در معرض آب قرار میگیرند، مانند رستوران ها یا محیط های بیرونی مناسب می کند.
مقاومت در برابر روغن
(Oil Resistance):کاغذ حرارتی را می توان با ویژگی های مانع نفوذ هرگونه مواد روغنی طراحی کرد تا در برابر نفوذ روغن یا گریس مقاومت کند. این امر به ویژه در کاربردهایی که ممکن است مواد چاپ شده با مواد روغنی در تماس باشد، مانند فیشهای سفارش رستورانها یا لیبلهای مواد غذایی، بسیار مهم است.
- سازگاری چاپ با جوهر
(Printing Ink Compatibility):چاپ حرارتی: کاغذ حرارتی در درجه اول برای چاپ حرارتی طراحی شده است، به این معنی که به حرارت و گرما حساس است و به جوهر یا تونر سنتی نیاز ندارد. این نوع کاغذ به طور اختصاصی برای واکنش به گرمای هد حرارتی و ایجاد چاپ، روکش شده است.
انتقال حرارتی مستقیم در مقابل انتقال حرارتی: دو نوع اصلی چاپ حرارتی وجود دارد: انتقال حرارتی مستقیم و انتقال حرارتی. چاپ حرارتی مستقیم از کاغذی با روکش حساس به حرارت استفاده می کند که هنگام گرم شدن تیره می شود. از طرف دیگر، انتقال حرارتی از یک روبان پوشیده شده با جوهر استفاده می کند که هنگام گرم شدن به کاغذ منتقل می شود. انتخاب نوع مناسب کاغذ حرارتی برای روش چاپ خاص شما ضروری است.
- پایداری تصویر
(Image stability):
به این اشاره دارد که چاپ حرارتی در شرایط صحیح چند سال قابل خواندن خواهد بود.
- چگالی تصویر
(Image Density) :
یک مقدار چگالی نوری است که از تصویر چاپ شده حرارتی اندازه گیری می شود.
- حساسیت استاتیکی
(Static sensitivity) :
نشان می دهد که تصویر حرارتی در چه دمایی شروع به فرمول بندی می کند. حساسیت استاتیکی پایین به این معنی است که تصویر حرارتی در دماهای بالا شروع به فرمولاسیون می کند. حساسیت استاتیکی بالا به نوبه خود به این معنی است که تصویربرداری حرارتی در دماهای پایین شروع می شود. اگر از کاغذ حرارتی در شرایط دمای بالا استفاده شود، حساسیت استاتیکی یک ویژگی بسیار مهم است.
- حساسیت پویا
(Dynamic sensitivity):
نشان میدهد که کاغذ حرارتی با چه سرعتی و با چه سطح انرژی قابل چاپ است. اساساً حساسیت دینامیکی بالاتر برابر با کیفیت بهتر است.
2. مشخصات اندازهگیری برای یک رول کاغذ:
- قطر داخلی هسته رول
- قطر خارجی رول کاغذ
- طول کاغذ رول
- عرض کاغذ رول